Nyheter från föreningen
Välkommen till årsmöte för OK Tisaren!
18 jan
Städ- och Fika lista vecka 2025-01 - 2025-33
1 jan
Lussefika med ungdomarnas Lussetåg 10 december
3 dec 2024
Tisardagen lördag 9/11 2024
23 okt 2024
Valårsmöte 9 november
20 okt 2024
Veteranträff 15 januari
Igår, 13:35 0 kommentarer
Tisarens veteraner hos Amphi- Tech
Rent dricksvatten är temaord för företaget Amphi -Tech i Åsbro. OK Tisarens veteraner var på besök hos företaget på årets första veteranträff. Företaget har 40 års erfarenhet och har 14 anställda.
3 procent av allt vatten i världen är sötvatten. Sedan 1998 har Amphi-tech varit ett ledande företag inom besiktning, underhåll, utredning och projektering av vattenreservoarer och andra vattenbyggnader.
Bland deras uppdragsgivare finns kommuner och andra dricksvattenproducenter, Fastighetsverket, Trafikverket, vattenkrafts- och kärnkraftindustrin med flera. En allt större del av deras produktion går på export. De bedriver bland annat verksamhet i Finland, Norge och Estland. Nyligen fick de en order från Nya Zeeland. 200 kommuner i Norden anlitar dem.
Visade en del produkter
Simon Pehrson betongingenjör, visade och berättade om några av deras produkter bl.a. säkerhetsmanlucka för dricksvattenreservoarer, deformationskänsligt detektorsystem som varnar för sabotageförsök i ett tidigt skede och ett ventilationshus med luftfilter som förbättrar den långsiktiga kvaliteten på dricksvatten.
Underhåll av dricksvattenreservoarer
Vid rengöring av dricksvattenreservoarer eller vattentorn används en egenutvecklad robotmaskin som gör det både säkrare, snabbare och mer hygieniskt än att tömma en reservoar. Om reservoaren är kraftigt nedsmutsad krävs i regel manuell rengöring. De har anslutit en sonar till inspektionsroboten som de har patent på. Det innebär att de alltid har en bra kontroll på vilka hinder som finns samt var roboten befinner sig. Deras robotar upptäcker allt som behöver åtgärdas medan vattenproduktionen fortfarande är i drift.
.
Industri, sjöar och dammar
Med hjälp av undervattensrobotar kan de genomföra snabba och smidiga besiktningar av sprinklertankar och ackumulatortankar utan att tömma anläggningen. De utför bottenkartering, besiktning av råvattenintag och sjöförlagda ledningar och besiktning av tunnlar vid vattenkraftverk, kärnkraftverk, reningsverk och andra anläggningar.
Helhetsansvar
Deras uppdrag är att skapa förutsättningar för rent dricksvatten. De tar helhetsansvar från besiktning och rengöring till åtgärdsförslag och projektering. De har genomfört fler än 2 000 besiktningar av dricksvattenreservoarer, ackumulatortankar, sprinklertankar, tunnlar och rör.
Deras utrustning får exempelvis aldrig kontaminera vattnet. Därför används aldrig deras dricksvattenutrustning i något annat vatten än just dricksvatten.
Det var en mycket intressant förmiddag där Lotta Engdahl Karlsson och Simon Pehrson både informerade och visade några av deras produkter. Lotta berättade också att en person förbrukar ca 140 l vatten per dag, där 60 l går till personlig hygien, 30 l till toalettspolning, 15 l till disk, 15 l till
tvätt, endast 10 l till mat och dryck. Det gjorde att man kanske tänker på vatten ur en annan synvinkel än att bara vrida på kranen.
Veteranträff 11 dec
25 dec 2024 0 kommentarer
Thomas Olausson var gäst på OK Tisaren Kumla-Hallsbergs sista veteranträff för året. Han har under många år arrangerat resor i Europa under temat ”Vandra i Europa”. Han var mycket engagerad när han berättade om olika platser han hade besökt i t.ex. Österrike, Italien, Slovenien, Kreta, Madeira och Kanarieöarna.
Han gjorde sin första resa 1989. Företaget startades och sköttes av en kille från Jönköping. Han började prata om att hotellen som användes under skidsäsongen stod tomma under sommartiden och att priserna då var betydligt lägre än vintertid. Thomas har hela tiden, bara jobbat extra åt företaget som guide. Företaget har sedan bytt ägare 2 gånger och har idag norska ägare.
De började planera vandringsresor. De ordnade dagsutflykter och man bodde på samma hotell men även att man vandrade och bodde på olika hotell eller i s.k. bergshytter. Vandringsresorna har varierande svårighetsgrad och man möts av en enastående natur med blomstrande alpängar, snöfläckade 3000 meters toppar, gröna dalar och klara alpsjöar. Skyltarna på vandringslederna är annorlunda mot Sverige. I Sverige anger vi avstånd men i Europa berättar man hur lång tid det tar att förflytta sig mellan två platser.
Thomas planerar att göra fyra guideresor under 2025. Några i klubben har deltagit i hans resor och uppger att det är mycket välordnade resor och en stor upplevelse som man får vara med om.
Veteranträff 11 dec
16 dec 2024 0 kommentarer
Välkommen på veteran träff 11 dec .
Program : Vandra i Europa med Thomas Olausson
Samling HOK-stugan kl. 9.30 för promenad ev. runt tomtespåret, kl. 10.15 börjar Thomas.
Ta med eget fika! Välkommen!
Maude
Veteranträff 13 november
18 nov 2024 0 kommentarer
Magnus Larsson
På november månads veteranträff fick OK Tisarens veteraner besök av Magnus Larsson, näringslivschef i Hallsberg. Mellan 2011- 2014 var han projektledare och terminalchef för nya bygget av Postterminalen och blev sedan tillfrågad 2016 om han var intresserad av tjänsten som näringslivschef.
Han berättade om Hallsbergs centrala läge , järnvägsnätet där 60 % av alla containrar från Göteborgs hamn går via Hallsberg, om den starka tillväxten, Hallsbergs infrastruktur, centrum för lager, hamnsamarbetet med Göteborg, närheten till Örebro Flygplats.
70 % av Sveriges befolkning når man inom 3 timmar. Samarbetet inom Örebroregionen viktigt.
Mycket är på gång – projektet HCT Duo Demo testas för användande av långa fordon på ca 30 m , Einride laddstationer för tunga fordon, Rala 4 planering för nytt handelsområde, det gröna logistikstråket mellan riksrangerbangården till flygplatsen, Hallsberg en av 6 orter i Svenska Säkerhetsstråket för att ta fram spetskompetens som NATO behöver, 3 åriga projektet Railcenter för utbildning av framtidens järnvägsbyggare. I Hallsberg finns flera transporttunga företag såsom, Ahlsell, Postnord, Logent , Green Cargo och Atria i Sköllersta. En intressant fm.
Veteranträff 17 oktober
21 okt 2024 0 kommentarer
Veteranbesök på EJOT
Johan Oskarsson vd berättade om EJOT. EJOT gruppen bildades i Berghausen i Tyskland 1922. Från starten som en liten skruv och spikaffär med endast en maskin. Idag är det ett internationellt bolag med över 4500 anställda över hela världen. De har 21 fabriker i 35 länder och tillverkar 52 miljoner skruvar per dag.
De erbjuder högklassiska fästelement till fordons-leverantörsindustrin, telekom,- och hemelektronikbranschen samt bygg och konstruktionsbranschen. En kund är Volvo och de tillverkar skruv till deras stötfångare.
EJOT Sverige ligger i Örebro sedan 1990 och där finns lager för Norden och laboratorium. 78 % av kunderna finns i Europa, 25 % i Tyskland och 12,7 % i USA. De omsätter ca 8 miljarder och i Sverige ca 400 miljoner. I Sverige har de 55 anställda.
EJOT är efter tre generationer fortfarande ett familjeägt bolag och där man återinvesterar i fabriker, lager mm.
På veteranträffen fick vi lära oss hur en skruv tillverkas, fick lite allmän kunskap om hur skruvar för olika tillämpningsområden skiljer sig åt- exempelvis skruv för betong, trä, plast och stål -infästning.
I laboratoriet fick vi demonstration om ett hållfastighetsprov på en skruv och Lars-Åke Wall testade hur det var att dra en skruv i ett betongblock.
Johan höll ett mycket intressant föredrag och nu vet vi hur ett tak på alla industrifastigheter är infästa och hur Volvos stötfångare sitter fast med endast en modell av skruv som också är företagets mest sålda skruv.
Fler nyheter
Kommande aktiviteter
Ons 12/2
09:30-12:00 |
Veteranträff "Skogaholm"
HOK-stugan |
Ons 12/3
09:30-12:00 |
Veteranträff "OKT + Främjandets årsmöte"
HOK-stugan |